Kenwood UT-10 23cm module locked niet over gehele band.

Kenwood TS-790

Kenwood TS-790

Nadat ik tegen een tweedehands UT-10 23 cm module aangelopen was voor mijn Kenwood TS-790 bleek deze niet te werken zoals zou moeten. Namelijk de band loopt van 1240MHz tot 1300MHz maar de unit wilde niet locken onder in de band, vanaf 1250 wilde hij pas locken.

Dit moest iets met de vco’s te maken hebben dus maar de service manual erbij gepakt en het meten kon beginnen. Al vrij snel bleek vco Z3 niet de juiste waarde te geven, de te meten spanning op TP7 was veel te laag zo rond de 6v bij 1299.999.9MHz wat rond de 17v moet zijn en maar 0,3v mag afwijken. Deze spanning kan je instellen met TC1 van de vco module, echter kon je er aan draaien wat je wilde maar de spanning veranderde totaal niet en dus waren de pijlen als eerste gericht op deze module.

De kenwood in delenNa het kapje van de behuizing geschroefd te hebben krijg je toegang tot de boven kant van de vco print. Daar de trimmer die hierin zit vaker voor problemen zorgen, op het net zijn diverse topic’s te vinden, was het eerste idee om de trimmer (gewoon op de print) te meten. Deze bleek een vaste waarde te hebben en totaal niet gevoelig voor verdraaien ervan, nou kan dat natuurlijk ook zo zijn omdat hij nog in circuit zat dus was de volgende stap hem te verwijderen en dan los te meten.

Het is een through hole trimmertje dus het volledige vco blok incl. behuizing/afscherming zal verwijderd moeten worden, dus zo gezegd zo gedaan. Naja het is niet het makkelijkste klusje om een afscherming incl. print te desolderen maar daar zijn hulpmiddelen als Quickchip super handig voor!
Het werkt als volgt: verwijder zo veel mogelijk bestaand soldeer waarna fluxe aan te brengen en dan het Quickchip soldeer toevoegen, nadat kan men alle punten achter elkaar verwarmen en zullen alle punten nog vloerbaar zijn om in een keer de behuizing incl. print te verwijderen. In tegenstelling tot gewoon soldeer heeft Quickchip een zeer laag smeltpunt waardoor het veel langer duurt voor het weer zal stollen. Na verwijderen zal je de print moeten opschonen en het Quickchip soldeer moeten verwijderen waarna de print zelf vrij te maken van de gebruikte flux waarna weer een nette print overblijft alsof er niks gebeurd is.

Print na verwijderen vco

Print na cleanup

Nu kon de trimmer verwijderd worden want de vco print is nu vanaf onder te bereiken. Na het verwijderen de trimmer nog eens los gemeten en bleek deze dus echt overleden te zijn en laat zich inderdaad niet trimmen. Nu begint het zoeken naar een vervanger en dat valt niet mee want onderdelen schijnen niet meer via kenwood te bestellen zijn aan de hand van het part nummer was de melding van pa0lmd. Maar na wat mail wisseling had hij wel een enigszins passende (van afmeting) en betere kwaliteit trimmer, na het overmaken van de centen had ik zoals altijd het part snel in huis! Helaas was hij wel iets groter van afmeting dan opgegeven maar dat mag te pret niet drukken want dat komt wel goed.
Zoals te zien moest de afstand van de pootjes dus wat verkleind worden om op de print te passen, gelukkig zijn die pootjes altijd te lang dus kwam nu mooi uit.

vco module met oude trimmer

Aangepaste en niet aangepaste trimmer

Nieuwe trimmer gemonteerd

Na alles terug gebouwd te hebben kon het meten opnieuw beginnen en wat direct op viel was dat de spanning vele malen hoger was rond de 20v inplaats van de 6v eerder. Na wat draaien aan de trimmer wilde deze niet veranderen dus wat kon er nog meer zijn? Maar weer in schema duiken en toen was daar zo eureka momentje, duh ik was ff vergeten dat de behuizing/afscherming van de vco ook dient als de aarde kant, deze had ik los gelaten voor geval dat hij er nog uit moest om meer te meten. Dus nadat deze als nog gesoldeerd was opnieuw een poging en bleek hij weer af te regelen zijn!
Wat wel iets minder was is dat het een 6pF moest zijn maar het was een grote waardoor het afregelen weer wat lastiger wordt want je aanpassing die je doet laat gelijk de waarde in grotere stappen veranderen en dus was het iets meer priegelen.
Na de gehele afregel procedure afgelopen te hebben de boel getest en werkt de module weer naar behoren, hij locked weer over de gehele band zonder problemen.

Nu nog een 23cm antenne het dak op 🙂

Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Kenwood UT-10 23cm module locked niet over gehele band.

  1. joop zeggen:

    Goed artikel michael!
    En knappe reparatie natuurlijk.