End Fed antenne

Na de aanschaf van een HyEndFed antenne van hyendcompany voor 10/20/40m en de redelijke werking ervan leek het me wel wat om zelf een 5 band versie te bouwen voor op vakantie.

De end fed antennes zijn voor vrij weinig geld zelf te bouwen in tegenstelling van wat je voor de commerciële versie moet betalen. De gekochte versie koste 145euro toen der tijd maar is voor nog geen 40euro zelf te bouwen. Eerlijk is eerlijk de commerciële versie ziet er tip top uit en is gemaakt van high end materiaal.
Maar voor een vakantie antenne hoeft hij zeker niet van zo mooi uit te zien als hij maar werkt denk ik dan altijd maar en natuurlijk is zelf bouwen leuker dan kopen!

1 op- 50 trafo

1 op- 50 trafo

Momenteel wat te druk om deze af te maken maar hopelijk komende maand komt er een eind in zicht. 🙂

UPDATE 30-10-2015

Inmiddels enkele gemaakt en werken prima, hierbij wat foto’s van de eerste. (die kon beter, van nieuwe nog geen foto’s)

5 reacties op End Fed antenne

 1. Henry zeggen:

  Dit soort trafo 1:49 schijnt te werken vanaf 80 tot 10 meter.
  Heb je enig idee of hij door het vergroten van het aantal windingen ook gebruikt kan worden voor 160 meter? Of werkt dat niet goed met de kern FT140-43 of FT240-43.

  • Michael zeggen:

   Hallo Henry,

   Ik heb hier nog niet mee gespeeld moet ik eerlijk zeggen, wordt ook wel een hele lengte die ik bij lange na niet kwijt kan. Maar als je windingen veranderd gaat de verhouding eraan. Je brengt me wel op een idee om keer op de club te kijken wat lukt.

   • Henry zeggen:

    Die FT140-43 of FT240-43 ferrietkern worden gebruikt voor 80 tot 10 m voor zover ik op internet kan vinden. Daarom vraag ik me af komt dit alleen door het aantal windingen want je zou ook 2×8(1:64) of 2×9(1:81) kunnen doen of is het beter een andere kern te gebruiken voor 160 meter.

 2. Arjan zeggen:

  Zijn deze er ook voor 11 meter en houden deze ook storing tegen zo als plc daar heb ik nu veel last van n

  • Michael zeggen:

   Er zijn zeker endfed antennes voor 11m, simpel weg lengte van draad aanpassen. Wat betreft plc storing tegen houden doet geen enkele antenne, vaak komt dit juist via het lichtnet binnen. Je zou hiervoor een EMI filter kunnen gebruiken in de voedingslijn echter zal dit niet afdoende zijn. Het probleem met plc is dat deze helaas niet verplicht genotched is in de 11m band, men zal hierdoor altijd last houden want volgens mij is er geen enkele plc die de 11m blokkeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.