Nieuwe frequentie counter die gevoeliger is

Ik maakte tot op heden gebruik van een frequentie counter van Chinese makelij (niet dat andere merken daar niet gemaakt worden maar denk dat je wel weet wat ik bedoel) van het merk Victor VC3165, deze voldeed prima voor het knutselen tot nu toe. Maar nu dat ik ook voor bevriende amateurs zo nu en dan een reparatie doe liep ik nu toch tegen een probleempje aan namelijk de gevoeligheid!
De Victor heeft tot 50MHz een minimale spanning van 120mV nodig op de ingang maar tijdens een reparatie van een Kenwood R2000 liep ik dus tegen het probleem dat dit dus te ongevoelig is.

Nou wilde ik al langer nog eens een echte (betere) kopen dus dit was een goed excuus om eens te kijken of er wat leuks te vinden is voor een redelijke prijs.
Al snel viel het oog op een tweedehands HP53131A counter incl. de 3GHz module/uitbreiding die toevallig net te koop stond op een bekende veilingsite. Na wat heen en weer mailen met de huidige eigenaar zijn we het eens geworden over de prijs en is mij meer te weten gekomen over de staat van het apparaat wat natuurlijk niet onbelangrijk is!
Bij binnenkomst bleek het apparaat prima te werken echter kon er wel een doekje overheen dus na wat testen hem open gemaakt en gecontroleerd op slechte/oude c’s die aan vervangen toe waren maar dit zag er tip top uit en hoefde de unit alleen maar stofvrij te maken en de buiten kant dus even een doekje overheen.
Nadat hij weer in elkaar zat hem wat beter aan de tand gevoeld, heb hem aan de frequentie standaard gehangen en hij bleek keurig netjes op frequentie te staan en dus was er geen calibratie nodig (huidige eigenaar had dit voor de verkoop al gedaan dus keurig).

De nieuw aangekochte counter gelijk gebruikt met de reparatie/revisie van de R2000 van een collega amateur. Deze ontvanger had meerdere problemen als doofheid, naast frequentie en zeer onrustige audio. Ik heb de ontvanger geheel voorzien van nieuwe condensatoren waarvan er heel wat aan hun einde bleken te zitten, zo ook was de verzwakker schakelaar niet goed meer.
Na het herstel ervan kon het afregelen beginnen waarvoor ik dus deze nieuwe counter gekocht heb. Uiteindelijk de ontvanger keurig netjes kunnen afregelen op spec’s waarna hij weer tip top werkte, de eigenaar was er mee in zijn nopjes net als ik overigens want het was een leuk project en leuk om zo oude radio weer nieuw leven in te blazen!

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.