10MHz GPSDO referentie

Het is alweer ongeveer 1,5jaar geleden dat ik via een mede amateur Robert PA0RYL een GPSDO print (2 stuks) heb gekocht die dienst kan doen in het project van de Packrats om een GPSDO 10MHz referentie te bouwen. Zij hebben een stukje software voor de Arduino geschreven waarmee deze print aangestuurd kan worden en dit netjes uitgewerkt in een voor iedereen te volgen bouwbeschrijving. (https://www.packratvhf.com/index.php/technical-articles/160-gps-receiver-project)

Ik heb er voor gekozen om een mooie behuizing te kopen om er een mooi pronkstuk van te maken en dat is toch aardig gelukt al zeg ik het zelf.

Wat ik weer wel jammer vindt is dat de source code van Arduino niet beschikbaar is maar alleen een hex file om met Xloader in de Arduino te zetten. Ik zou toch wat kleine display error’s willen verhelpen of mooier maken en natuurlijk om er gewoon van te leren. Wie weet dat ik nog is een poging ga doen om vanaf de basis wat te schrijven want heb wel een document van de GPSDO gevonden en ook op het eevbog is veel te vinden, maar tijd is wel een groot gebrek dus eerst maar is alle andere dingen doen.

Bladwijzer de permalink.

4 reacties op 10MHz GPSDO referentie

 1. Jaap PA0O zeggen:

  mooi gemaakt ziet er strak uit .
  Zie ik daar een Meanwell s-mode voeding ?
  Ik weet niet welk type GPSDO dit is.
  Bij mijn GPSDO Trimble 10MHz van eBay destijds zat een Meanwell 12V 5V -12V helaas gaf deze te veel storing op HF. diverse ontstoor pogingen mochten niet baten.
  Nu dus maar een lineaire 12 5 -12 volt voeding gemaakt
  overigens het 10MHz signaal uit mijn Trimble was erg zwak ik heb het moeten versterken

  • Michael zeggen:

   Hallo Jaap,

   Dank voor je reactie. De voeding is inderdaad een cheapo uit china en geeft behoorlijk problemen op hf op bepaalde plekken. Ik heb dit aardig weten terug te brengen met wat ferriet maar waarschijnlijk gaat ik hem nog is vervangen.

   Het uitgangssignaal van de GPSDO is behoorlijk, dit was beschreven als +8dBm maar blijkt bij nameten toch bijna +13dBm te zijn! Wel is zaak dat de GPSDO op een hogere spanning dan 12v aangesloten is, heb de voeding dan ook afgeregeld naar boven 13v waarbij hij goed werkt. Geen idee of je de zelfde hebt maar als ik zo even snel keek heb jij een hele andere.

   ’73

   Michael

 2. PA0O zeggen:

  het is ook een Trimble had even de link moeten kijken
  ik ben benieuwd wat bij u het 10MHz signaal niveau is

  mijn Trimble had een heel zwak signaal op de 10MHz poort
  nog geen 30mV
  ik heb intern een draadje gelegd naar de VCXO out zodat nu ca 500mV tt 10MHz signaal op de BNC staat

  • Michael zeggen:

   Hoi Jaap,

   Dat hij zo laag aan de uitgang is is wel vreemd maar jouw oplossing zou ik niet voorkiezen want daarmee zet je de functie van de GPS tijd’s correctie buitenspel. Je hebt nu rechtstreeks een 10MHz vanaf je txco die niet gecorrigeerd wordt aan de hand van de GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.