Hoe begon het?

In de vroege jaren besmet geraakt met electronica door me vader door samen kleine simpele schakelingen te bouwen. Eerst gewoon een fietslampje laten branden met een drukknopje en van het een kwam het ander. Naast deze hobby is vissen altijd onze andere hobby geweest en zo kwam het dat we in de begin jaren van de ontwikkeling van beetverklikkers voor het karpervissen wij zelf een sounderbox ontworpen hebben waar aan 6 hengels aangesloten konden worden. Er was op dat moment geen enkele sounderbox die meer dan 2 hengels ondersteunde maar gezien wij vaak met me broer en pa te samen visten was deze behoefte er. (de locale viswinkel heeft ons nog gevraagd of we er meerdere voor hem wilde bouwen maar dat was te veel werk hi).
In de jaren 90 kwam er een 27mc bakkie in ons bezit, hier hebben we veel plezier aan beleeft want er ging een wereld open. Al snel volgde packetradio waarmee we wat meer aan techniek deden want een standaard bakkie was eigenlijk niet geschikt en dus modificeerde we onze eerste bakkie. Hierna kwam er de wens om niet 1k2 te gebruiken maar de modems te modificeren naar 2k4, we hebben heel leiden voorzien van de modificatie geloof ik toen der tijd. šŸ™‚
Inmiddels in contact gekomen met een echte zendamateur Henk PE1OWN en was ik bezig om voor de D licentie te studeren. Naja studeren? Ik had het boek gekocht en heb een week voor het examen wat geleerd en dan met name de regels want de techniek was koek en ei mede door dat ik veel hiervan op school kreeg.
In 1998 (als ik mij goed herinner) mocht ik op maar was het inmiddels een N licentie geworden, ik moest naar nieuwegein in de toen bekende sporthal waar het examen gehouden werd. Die zelfde avond zouden de antwoorden op teletekst komen en dus die avond snel kijken of we geslaagd waren. En dit was inderdaad het geval en wel met 1 fout.
Na het behalen moest er natuurlijk wel een echte radio komen en ben toen nog naar Schaard in valkenburg geweest. Ik zag daar een mooie kenwood Ts-790 in de tweedehands hoek en na lang nadenken want 3000gulden was voor student veel geld besloot ik om ervoor te gaan maar ik kreeg een tip van de verkoper om over paar weken naar de beurs te komen. Heb dit advies opgevolgd en stond met verbazing te kijken want die radio was op dat moment in de grote uitverkoop. De zelfde radio maar dan nieuw voor 3000gulden! Natuurlijk aangekocht en wat een service van Schaard, ze hadden me ook die tweedehands kunnen verkopen.
Na mijn eigen huis gekocht te hebben en in Gouda te gaan wonen is het op een laag pitje gekomen allemaal maar in 2011 toch weer opgepakt en direct goed door voor me F licentie te gaan leren. In begin 2012 examen gedaan en geslaagd!
Inmiddels was het zo wie zo voor iedereen toegestaan om op HF uit te komen en moest er natuurlijk ook hier een HF radio komen. Uit eindelijk een Yaesu FT-1000MP op de tweedehands markt gekocht. Later zou blijken dat de verkoper een bekende prutser was en dat de radio een defecte tuner had. Deze hebben me pa en ik zelf weten te herstellen uiteindelijk.
Inmiddels zijn er diverse radio’s bij gekomen en lopen er diverse homebrew projecten, zie elders op de website.

73′

Michael de PA4MIC

2 reacties op Hoe begon het?

  1. Joop Cornet zeggen:

    ja, leuk verhaal Mike. Ondertussen heeft Pa na zijn pensionering ook zijn F- gehaald en knutselen we veel samen. Vooral het fout zoeken in apparatuur houdt ons flink bezig.. Lastig maar een van de leukste aspecten van de elektronica en radio hobby.
    grt. Pa,
    PA4JCO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.