NanoKeyer update

Al een lange tijd geleden heb ik de NanoKeyer gebouwd die ontworpen is door DJ0MY (pcb) en K3NG die de zeer uitgebreide software heeft geschreven. De print was gebouwd en getest en toen in een hoekje verdwenen net als vele andere half klare projecten (ben momenteel bezig om ze allemaal af te maken voor ik weer nieuwe start).

Afgelopen dagen heb ik de behuizing voor de NanoKeyer gemaakt met een kleine extra aanpassing i.v.m. het makkelijker in program mode te zetten zonder hem te hoeven openen. Heb hiervoor een kleine schakelaar geplaatst aan de zijkant van de behuizing.

De NanoKeyer heeft zo veel functies dat die allemaal niet in het geheugen passen van de Arduino nano dus ben ik gaan zoeken naar een oplossing om meer geheugen te krijgen door bijvoorbeeld een kleinere bootloader te gebruiken.
Ik ben uiteindelijk terecht gekomen bij optiboot, deze geoptimaliseerde bootloader gebruikt ongeveer maar 1/4 van de originele.
Het installeren van een bootloader op arduino kan/moet via een ISP programmer, ik gebruik hiervoor een USBTiny model. (kosten paar euro op ebay en komt hij nog thuis voor ook) Na deze geinstalleerd te hebben kwam ik er al snel achter dat de optiboot zip die te downloaden is niet werkt met de laatste 1.6.8 IDE van Arduino. Het probleem zit hem in de opbouw structuur van de directory’s, ik ben dan ook een paar avonden zoet geweest om uit te zoeken wat die wel was en voor het allemaal werkte.

Wat foto’s van de NanoKeyer klaar in behuizing:
IMG_20160412_091334

IMG_20160412_091353

IMG_20160412_091406

IMG_20160411_212341

Bladwijzer de permalink.

2 reacties op NanoKeyer update

 1. Robbert van Herksen zeggen:

  Hoi Michael

  Even een vraagje over die ‘optiboot’
  Als je die erin zet, is er dan genoeg geheuge over on de displayfunctionaliteit te kunnen compileren zonder memory overflow?

  Groeten

  Robbert / PA3BKL
  http://tinyurl.com/gnobr42

  • Michael zeggen:

   Hoi Robbert, ik heb deze functie niet gebruikt maar hoeveel kom je te kort? Helaas win je niet super veel met de optiboot, tenminste verwacht er geen wonderen van. Waarschijnlijk kom je al te kort door het gebruik van keyboard en dan heb je al veel te kort, als je die niet gebruikt zou het kunnen passen dacht ik maar zou ik echt weer even moeten in duiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.